Megosztás

Épületenergetikai fejlesztések

 

 

Képgaléria

 

 

 

 

 

 

 

Zámoly Községben a Csanádi Imre Általános Iskola, a Polgármesteri Hivatal és a Szép Ilonka Faluház intézmények épületenergetikai fejlesztése

 

A települések önkormányzatainak, valamint a hozzájuk tartozó intézmények fix kiadásainak legnagyobb részét a munkabéreken felül jellemzően az üzemeltetési költségek teszik ki, melyek aránytalanul magasak, az épületek hőtechnikai valamint gépészeti hiányosságaiból adódóan.

Az önkormányzat az aktuális a pályázati lehetőségek és azok követelményeinek figyelembevételével pályázatot nyújtott be a Csanádi Imre Általános Iskola, a Polgármesteri Hivatal és a Szép Ilonka Faluház intézmények épületenergetikai fejlesztése épületenergetikai fejlesztéseinek, felújításának javaslatával, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is támogatásra érdemesnek ítélt.

Az épületek esetében nagyon fontos szempont, mind a fejlesztési javaslat mind pedig a megvalósítás tekintetében, hogy az építmény a lehető legjobban igazodjon a használók és a dolgozók igényeihez.

Ezzel összhangban elsődleges szempont volt az épületek teljes körű hőszigeteléssel való ellátása, valamint az elöregedett nyílászárók cseréje is. Az épület veszteségeinek csökkentése után külön figyelmet fordítottak a tervezők a korszerűsített épület gépészeti rendszereinek fejlesztésére.

A felújítás során a Csanádi Imre Általános Iskola külső falazata 10 cm EPS hőszigeteléssel, padlásfödéme pedig 20 cm kőzetgyapot szigeteléssel lett kiegészítve, míg a lapostető szerkezete 12 cm  EPS hőszigeteléssel lett kiegészítve.  Az iskola teljes nyílászárócseréje során új, korszerű szigetelt szerkezetek kerül beépítésre.

A fejlesztés része volt a gépészeti rendszer korszerűsítése is, melynek fő eleme a korszerűtlen gázkazánok Viessmann Vitodens 200 típusú kondenzációs falikazánokra való cseréje volt.

A komplex fejlesztés jegyében a világítási rendszer is megújult, az elavult fényforrásokat LED technológiájú izzók és fényforrások váltották ki.

A Szép Ilonka Faluház esetében annak külső falazatai 10 cm EPS hőszigeteléssel kerülnek kiegészítésre. Az épület lapostetős, mely 12 cm vastagságú EPS hőszigeteléssel lesznek ellátva. A Faluház épületének szintén minden nyílászárója cserére kerül, amely során korszerű hőszigeteléssel ellátott nyílászárók beépítése valósult meg.

A hőveszteségek csökkentése után elengedhetetlen volt a meglévő, energiapazarló gázkazán cseréje, korszerű Viessmann Vitodens 100 típusú 35kW teljesítményű kondenzációs fűtő falikazánra. Az eredetileg kézi elzáró szelepekkel ellátott radiátorokra termosztatikus szelepek elhelyezése történt, az optimális üzem és komfortállapot megvalósítása érdekében.

A Polgármesteri hivatal esetében annak külső falazatai 10 cm polystirol hőszigeteléssel kerültek kiegészítésre. Az épület kontyolt magastető szerkezettel rendelkezik, eredetileg palafedésű, ma már egy réteg palazúzalékos bitumenes szigetelőlemezzel burkolja és védi, ami korszerűnek tekinthető. A padlásfödém a tetőszerkezet alatt nem elégítette ki a jelen kor követelményeit, szigetelés nélküli, az építés korának követelményeivel összhangban levő szerkezet volt.  A jelen szabályozásoknak való megfelelősség biztosítása céljából a padlásfödém 20 cm vastagságú kőzetgyapot hőszigeteléssel lett ellátva, így segítve az épület energiatakarékos üzemeltetését. Az épületnek szintén minden nyílászárója cserére kerül, amely korszerű hőszigeteléssel ellátott nyílászáró beépítését jelentette.

A fejlesztés során a Hivatal elavult gázkazánja is cserére került, korszerű Viessmann Vitodens 100 típusú 26kW névleges teljesítményű kondenzációs fűtő falikazánra. Az épületben a projekt keretében világításkorszerűsítés is megvalósításra került, melynek során LED-es fényforrások kerültek beépítésre.

A beruházás eredményeképpen az Önkormányzat épületei környezettudatosan üzemeltethetőek, melynek eredménye éves szinten közel 1160 GJ energia, illetve mintegy 80 tonna üvegházhatású gáz kibocsájtás megtakarítása. A környezeti előnyök mellett kiemelendő, hogy a fejlesztésre került épületek üzemeltetési költségei várhatóan több mint 5 300 000 Forinttal csökkennek az előzetes tervezési számítások szerint.

 

A projekt alapadatai:

Pályázó neve:

ZÁMOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Projekt megnevezése:

Zámoly Községben a Csanádi Imre Általános Iskola, a Polgármesteri Hivatal és a Szép Ilonka Faluház intézmények épületenergetikai fejlesztése

Megítélt összeg: 108 575 571 .-HUF

Támogatás aránya:

85%

Projekt megvalósítás tervezett befejezése:

2014.10.31

Projekt azonosító száma:

KEOP-5.5.0/A/12-2013-0152

 

 
Google Translate
Hungarian English French German Spanish
Életképek
Videófelvételek
Vendéglátóhelyek
Belépés
Névnap
Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz. A névre kattintva olvashat a név eredetéről.
Oldalainkat 56 vendég böngészi