Megosztás

Felvidéki vártúrán

A Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola kilenc tanulója két pedagógus (Mika Tamásné és Hári Gyula) kíséretében a Felvidéken (Szlovákiában) Zámoly testvértelepülésének, a Révkomárom és Párkány között fekvő Búcsnak a diákjaival és pedagógusaival közös kiránduláson vett részt 2017. október 24. és 27. között. A négynapos utat a Zámoly Község Önkormányzata által elnyert 700 000 Ft pályázati támogatás és a település saját hozzájárulása biztosította. A közös út lehetővé tette a két testvértelepülés közti kapcsolat erősítését, támogatta, hogy az iskolák tanulói és tanárai jobban megismerjék egymást, gyermekeink jobban érezzék a települések közti összetartozást.

A két csapat az első nap délelőttjén találkozott Jókai Mór szülővárosában, a Duna bal partján fekvő Komáromban, az 1848-49-es hős várvédő Klapka György szobránál. Ezt követően közösen megnéztük a komáromi várat. Innen a Vág partján fekvő, ma is malomiparáról ismert Gútába mentünk, ahol egy hajómalmot néztünk meg. Ilyen működőképes szerkezet alig egy-kettő akad a Kárpát-medencében. Búcs felé tartva rövid időre megálltunk a török—magyar háborúskodásnak 1606-ban véget vető Zsitva-toroki béke emlékművénél. A nap második felét Zámoly testvérfalujában, Búcson töltöttük közösen. Győző Andrea igazgatónő megmutatta nekünk a település oktatási intézményét, a Katona Mihály Alapiskolát. Ezt követően a falu nevezetességeivel ismerkedtünk, megnéztük például a helyi Babamúzeumot is. Este a polgármester úr vendégszeretetét élveztük a szőlöhegyi panzióban, a gyerekek pedig vegyes csoportokban a kiránduláshoz kapcsolódó játékos feladatlapot oldottak meg egymással is ismerkedve.

Második nap Búcsról indult a csoport; a búcsi gyerekeket Gál Csaba és Grajczki István tanár urak vezették a következő három napban. Az első este is köszönhetően szerdára a gyerekek már megbarátkoztak egymással. Bősön keresztül indultunk Pozsony felé. Közben Dunacsúnynál tartottunk kis pihenőt megnézve a Duna-csatorna zsilipjét és a mellette kiépített vadvízi evezőSpályát. Idegenvezetőnkkel Pozsonyban találkoztunk. Előbb az egykori Magyarország nyugati kapujához, a dévényi várhoz mentünk; ezt követően látogattuk meg Pozsonyban a várat, majd a régi városmagot. Itt a legfontosabb látnivaló a Szent Márton plébániatemplom volt, amely a magyar királyok koronázásának helyszíne volt, amíg Pozsony volt az ország fővárosa. Pozsonyból észak felé indultunk, a Kis-Kárpátok hegyvonulatai felé. A közeli egykori mezővárosban, a szőlőkultúrájáról nevezetes Szentgyörgyön álltunk meg, és kisebb gyalogtúrát tettünk a város határában fekvő Fehérkő várának romjaihoz. Pozsonyszentgyörgyről szállásunk felé vettük utunkat: a Nyitra melletti Zobor-vidék egyik magyar falujába, Alsóbodokra. A következő két éjszakát itt töltöttük.

A harmadik napot a szálláson kezdtük, ugyanis néhány héttel korábban a közeli kápolnában temették újra a XX. század első felének egyik legjelentősebb felvidéki magyar politikusát, gróf Esterházy Jánost, akinek a rehabilitációja jelenleg is zajlik. Rövid megemlékezést tartottunk a kápolnában, majd visszatértünk a Kis-Kárpátokba. Ezúttal egy épségben megmaradt, berendezett várkastélyt néztünk meg, a Pálffy család vöröskői várát. Utána Trencsény felé indultunk. Előbb a közeli Beckó várába másztunk fel, amely impozáns romjaival megérte a sétát, azután Trencsény városa előtt egy újabb csata helyszínénél tartottunk rövid pihenőt. 1709-ben a város közelében zajlott a Rákóczi-szabadságharc utolsó jelentős ütközete. Trencsényben mind a belvárost, mind a város fölé magasodó, egykor Csák Máté kezében lévő várat megismertük.

A kirándulás utolsó napjára is jutott két vár: előbb a Fátrában fekvő, ékszerdobozként kiépített bajmóci várkastély és Selmecbánya városának Óvára. Az utóbbi helyen azonban nem is a vár volt a különleges látványosság, hanem idegenvezetőnknek köszönhetően látogatást tettünk az egyik, ma már nem működő ezüstbányában. Mire a felszínre kijöttünk, az eső is elállt, így egy kis ízelítőt kaptunk a csodálatos fekvésű középkori bányaváros belvárosából is. A Selmeci-hegység lankái közt dél felé indulva, lassan magyar falvak közt haladtunk; Búcson elköszöntünk útitársainktól, megígérve egymásnak, hogy a kialakult baráti kapcsolatokat fenntartjuk. Este érkeztünk, sok élménnyel gazdagodva vissza Zámolyra. Az önkormányzat támogatását ezúton is köszönjük.

 

 

Europe for Citizens

http://www.prasafest.sk/europapreobcanov.html

http://zamoly.hu/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=28:testvertelepueles&Itemid=376

 

Az Ügyfélkapu mindig nyitva van!

Csak egy kattintás ide!

 

ASP

 

ZÁMOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ASP KÖZPONTHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSA

A kedvezményezett neve: ZÁMOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A projekt címe: „ZÁMOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA ASP KÖZPONTHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSA”

A szerződött támogatás összege: 6.997.164,- Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: Jelen Pályázattal az adminisztratív terhek csökkentése, a magas szintű és korszerű (lakossági, államigazgatási és vállalkozások által használt) közigazgatási e-ügyintézési megoldások bevezetése a cél az önkormányzati ASP központhoz történő csatlakozásának megvalósításával. Az ASP rendszer bevezetésével a hivatalnál folyó ügyintézéshez szükséges eszközállomány megújul, ezzel segítve az itt dolgozók hatékonyabb munkavégzését, így biztosítva ügyfeleink (a lakosság és a vállalkozók) hatékony kiszolgálását és a szakfeladatok ellátásának informatikai támogatását.

Aprojekt tervezett befejezési dátuma: 2018.06.30.

A projektazonosító száma: KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00203

További információ: https://www.palyazat.gov.hu/

 
További cikkeink...
Google Translate
Hungarian English French German Spanish
Életképek
Videófelvételek
Vendéglátóhelyek
Belépés
Névnap
Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz. A névre kattintva olvashat a név eredetéről.
Oldalainkat 52 vendég böngészi